Λιθίαση Ουρητήρων

Οι ουρητήρες, δηλαδή οι σωλήνες που αποχετεύουν τα ούρα στην ουροδόχο κύστη, έχουν 3 σημεία όπου φυσιολογικά είναι στενότεροι και εκεί συνήθως στέκονται οι λίθοι που κατεβαίνουν από τα νεφρά.
Το τοίχωμα τους έχει νεύρα και όταν υπάρχει λίθος η άλλο εμπόδιο, προκαλείται ισχυρός πόνος (κωλικός) στην προσπάθειά τους να το αποβάλλουν.(σπασμός )
Η πλήρης απόφραξή τους είναι επικίνδυνη, επειδή προκαλούν σήψη με πυρετό και καταστροφή του νεφρού όταν είναι μονόπλευρη, η οξεία νεφρική ανεπάρκεια όταν είναι αμφοτερόπλευρη. (ανουρία, απουσία ούρων).
Η εξ. λιθοτριψία έχει πιθανότητες αποτυχίας λόγω αυξημένης απόστασης από την εστία παραγωγής κρούσεων, ειδικά στην μεσότητα του ουρητήρα.
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση αφορά στην εισαγωγή ενδοσκοπίου (ουρητηροσκόπιο άκαμπτο η εύκαμπτο),στον ουρητήρα και στην πλήρη διάσπαση των λίθων υπό άμεση όραση και ταυτόχρονη ακτινοσκόπηση.
Μόνη ουσιαστικά αντένδειξη είναι η ενεργός ουρολοίμωξη, οπότε επιδιώκεται να προηγηθεί θεραπεία της.
Είναι εφικτή και για ασθενείς με διαταραχές πηκτικότητας.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΛΙΘΟ
ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ

ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΘΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΗΤΗΡΑ

Αφορά όλες τις περιπτώσεις αποτυχίας της εξωσωματικής λιθοτριψίας ανεξαρτήτως θέσεως, αριθμού, ακτινοσκιερότητας και μεγέθους του λίθου
Μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή του ασθενούς, αποφεύγοντας την καθυστέρηση αποχέτευσης και τούς πιθανούς κωλικούς μετά λιθοτριψία.
Με τις σύγχρονες πηγές θρυμματισμού (HOLMIUM LASER) η επιτυχία είναι σχεδόν 100% και μάλιστα χωρίς τις επιπλοκές των παλαιών εργαλείων.
Η νοσηλεία είναι μονοήμερη, χωρίς πόνους και με πλήρη επαναφορά δραστηριοτήτων μετά 2ωρο.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ – ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑΣ ΟΥΡΗΤΗΡΑ